Search
Филтрирай по...

Какво е диабетна невропатия?

Наднорменото тегло е основна причина за

Разказва д-р Маргарита Маламова

 

Диабетната невропатия е увреждане на нервните влакна и едно от най-честите усложнения на захарния диабет. Високата кръвна захар може да увреди нервните влакна в цялото тяло, но най-често поразява долните крайници.

В зависимост от това кои нерви засяга, симптомите могат да варират от болка и скованост в краката до проблеми с храносмилателната система, уринарния тракт, кръвоносните съдове и сърцето. При някои пациенти оплакванията са съвсем леки, докато при други болките могат да бъдат много силни, дори инвалидизиращи.

Диабетната невропатия е често и сериозно усложнение на захарния диабет. Засега единствената профилактика и забавяне в прогресиране на заболяването се постига чрез стриктен контрол на нивата на кръвната захар и здравословен начин на живот.

Има четири основни типа диабетна невропатия, които могат да се прояват както самостоятелно, така и в съчетани форми. Повечето се развиват бавно и постепенно и пациента забелязва проблема едва когато щетите са нанесени и необратими.

Симптомите на диабетната невропатия варират в зависомст от вида на заболяването и от това кои нерви са засегнати.

Периферна невропатия

Това е най-често срещаната диабетна невропатия. Най- често първо се засягат краката и стъпалата, а в последствие и ръцете.

Рана диабетно стъпалоНай- често първите симптоми и знаци на заболяването са:

– Скованост и намален усет за болки или температурни промени  най- вече в стъпалата, пръстите и петите.

–  Мравучкане, изтръпване, затопляне и парене.

–   Рязка, пробождаща болка, засилваща се обикновено нощно време.

–    Болка при ходене.

–    Мускулна слабост и болки при ходене.

–    Сериозни проблеми със стъпалата, като например рани, инфекции, деформации, болки в ставите и костите, т.нар. диабетно стъпало.

Автономна невропатия

Автономната нервна система контролира сърцето, пикочния мехур, белите дробове, гастро- интестиналния тракт, половите органи, очите. Диабетът може да засегне нервните влакна във всеки от тези органи, причинявайки някои от следните симптоми:

–  Проблеми с пикочния мехур, които включват чести уринарни инфекции или уринарна инконтиненция (невъзможност за задържане на урината).

–  Запек, диария, неповлияваща се от лечение или и двете.

–  Бавно изпразване на стомаха, което може да доведе до гадене, повръщане или загуба на апетит

–  Затруднено преглъщане.

–   Еректилна дисфункция при мъжете.

–   Вагинална сухота и други сексуални смущения при жените.

–   Намалено или повишено изпотяване.

–   Невъзможност на организма да регулира адекватно кръвното налягане и пулса, което се изразява в рязки спадове в кръвното при изправяне от легнало или седнало положение (ортостатична хипотония)

–  Проблеми с регулацията на телесната температура.

–  Промени в акомодацията на очите.

–  Повишен пулс (тахикардия) при покой.

диабетна невропатияДиабетна амиотрофия

Вместо да бъдат засегнати окончанията на нервните влакна, както е при периферната невропатия, тук се засягат нервите на бедрата, ханша и седалището. Нарича се още феморална невропатия или проксимална невропатия и е по-характерма за пациентите с втори тип захарен диабет и по- възрастните болни. Симптомите обикновено обхващат едната половина на тялото, въпреки че могат да се разпрострянат и в другата половина. Това състояние най-често се проявава със следните симптоми:

–  Внезапна, остра болка в бедрата и ханша или седалището.

–  Възможна е слабост или атрофия на мускулите на бедрото.

–  Трудност при изправяне от седнало положение.

–  Подуване на корема, когато е засегнат и той.

–  Загуба на тегло.

Мононевропатия

При мононевропатията се засяга само едни специфичен нерв, който може да бъде в областта на лицето, торса или краката. Мононевропатията, наричана още фокална невропатия, често се появява внезапно. По-често се проявавя при възрастни пациенти. Въпреки че мононевропатията може да причини силна болка, обикновено не води до дългосрочни  проблеми. Симптомите  намаляват и изчезват от самосебе си до няколко седмици или месец. Симптоматиката зависи от това кой нерв е засегнат.

– Трудно фокусиране на зрението, двойно виждане или болки зад окото.

–  Парализа на едната половина на лицето.

–  Болка в бедрото.

–  Гръдна или коремна болка.

 

Кога да се обърнем към нашия лекар:

–  Ако забележите възпаление или рана на стъпалото, която не може да излекувате или е инфектирана и се влошава.

–   Парене, изтръпване, слабост или болка в ръцете или краката, която се нарушава нормалното Ви ежедневие или смущава съня Ви.

–    Замайване.

–   Промени в храносмилането, уринирането или сексуалната функция.

Важно е да знаете, че тези симптоми не винаги означат увреждане на нервните влакна, но те могат да бъдат сигнал за други заболявания, които изискват медицински грижи и доуточняване. И в двата случая ранната диагноза и лечение предоставя най-добрите възможности за контролиране на симптомите и предотвратяване на задълбочаване на проблема.

 

Текст: Д-р Маргарита Маламова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top