Search
Филтрирай по...

Кои са най-ефикасните природни средства срещу депресия?

Депресия
Има и естествени средства, супер ефективни при депресия

 

Депресията е трудно лечимо заболяване, което обикновено се третира с лекарства. За да се въздейства на начина, по който се чувства човек обаче, е необходим цялостен подход, който взема предвид различни фактори: вътрешен фокус и отношение към света, темперамент, генетика, наличие или не на травмиращи психиката събития, начин на хранене, състояние на ендокринната система и много други.

Бърз поглед към антидепресантите

След въвеждането на флуоксетин (флуоксетин хидрохлорид) през 1987 г., антидепресантите, известни като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI), се превръщат в едни от най-често предписваните лекарства в света.

Страничните ефекти на антидепресантите (от увеличаване на теглото и сексуална дисфункция до суицидно поведение), вече са добре известни. Освен това се появяват все повече доказателства, че често няма разлика в ефикасността между плацебо и антидепресантите, с изключение на най-тежките случаи. Наличието на нежелани странични ефекти, съчетани с незадоволителни реални ползи, поставя под съмнение необходимостта от приема им.

Обикновено страничните ефекти на антидепресантите включват: гадене, главоболие, тревожност и нервност, безсъние, сънливост, спад в либидото, диария, сухота в устата, загуба на апетит, изпотяване и тремор, кожни обриви.

Едно проучване, публикувано в официалното издание на Европейския колеж по невропсихофармакология, повдига нов проблем, свързан с дългосрочната употреба на антидепресанти и добавя още една причина потребителите да търсят алтернативи. Проучването, проведено от изследователи от университета в Пиза, Италия, установява, че антидепресантите влияят неблагоприятно на чувството за ангажираност и привързаност към партньора както при мъжете, така и при жените.

Счита се, че SSRI действат чрез специфично инхибиране на повторното поемане на серотонина в нервните окончания на мозъка. В резултат от това, повече серотонин може да се свърже с рецепторните участъци на мозъчните клетки и да предаде серотониновия сигнал. Серотонинът е много важен невротрансмитер, получен от аминокиселината триптофан. Понижаването на серотониновата функция е основна причина за състоянията на депресия, тревожност и безсъние.

Серотонинът е важен не само за настроението, но и за регулацията на много други невротрансмитери. Нивата му в мозъка имат определяща роля за вашето поведение и начина, по който се чувствате.

Природни средства за облекчаване на симптомите при депресия

Доказано е, че три от тях имат изключителна ефективност: екстракт от жълт кантарион, SAMe и 5-HTP (5-хидрокситриптофан).

  • Екстракт от жълт кантарион. Той е най-добре проученият природен антидепресант. Преди време е бил най-ярката звезда в билковата медицина, но съмнително проучване от 2002 г., финансирано от един фармацевтичен гигант, води до 97% спад в популярността му през тази година. Впоследствие екстрактът от жълт кантарион започва да залязва от хоризонта. Медикаментът, произвеждан от тази фармацевтична компания, чието активно вещество е сертралиновият хидрохлорид, е бил №1 по продажби по онова време. Много експерти смятат, че изместването на вниманието от жълтия кантарион е било целенасочено, особено като се има предвид, че тогава няколко двойно-слепи проучвания са доказали, че екстрактът от жълт кантарион е по-ефективен и има значително по-малко странични ефекти.
  • Данните на Кокрейн Колаборейшън от 2008 г., обхващащи резултати от над 30 двойно слепи проучвания върху жълтия кантарион показват, че: екстрактът от жълт кантарион превъзхожда плацебо при пациенти с дълбока депресия; в редица случаи той е ефективен колкото стандартните антидепресанти; страничните му ефекти са незначителни в сравнение с нежеланите реакции, до които водят стандартните медикаменти.
  • S-аденозилметионин (SAMe). Участва в метилирането на важни мозъчни химикали, включително невротрансмитери и фосфолипиди като фосфатидилхолин и фосфатидилсерин. Обикновено мозъкът си набавя SAMe от аминокиселината метионин. Въпреки това, SAMe синтезата е нарушена при пациенти с депресия. Допълването на диетата със SAMe в депресирани пациенти повишава нивата на невротрансмитерите и подобрява способността им да се свързват с рецепторите.
  • Резултатите от редица клинични проучвания показват, че SAMe е един от най-ефективните природни антидепресанти.  Двойно-слепите проучвания, сравняващи SAMe с антидепресантите, показват, че 76% от хората, приемащи SAMe имат значително подобрение на настроението в сравнение с едва 61% от участниците, третирани с антидепресанти.
  • 5-хидрокситриптофан (5-HTP). Той е прекият предшественик на серотонина, който преминава през кръвно-мозъчната бариера и повишава нивата на мозъчния серотонин. Приемът на 5-HTP има значителни ползи при състояния, свързани с нисък серотонин, включително депресия, повишен апетит за въглехидрати, главоболие и фибромиалгия. Препоръчителната дозировка е 50 до 100 mg три пъти дневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top