Редовният прием на зехтин и ядки намалява сериозно рискът от сърдечни заболявания. Това показва проучване на испанки учени, в което са участвали над 7500 души на различна възраст. Всички доброволци били пред опасността от инфаркт или инсулт. Според изследователите средиземноморската диета (богата на зехтин и ядки) намалява случаите на инсулт и инфаркт много повече, отколкото приемът на лекарства. „Само за една година хората, които стриктно се придържаха към зехтина и ядките, подобриха значително работата на сърдечно-съдовата си система. Холестеролът и кръвното им налягане вече са в норма. Уплътняването на артериите, което се забелязваше при много пациенти и, което е предпоставка за сърдечни проблеми, изчезна”, казва д–р -р Мигел Анхел Мартинес-Гонсалес от Катедра по превенция на общественото здраве в Университета в Навара, (Испания). Учените разделили доброволците на три групи. Хората от първата получили 15 л. зехтин за три месеца и ежедневно трябвало да ядат ядки, тези от втората хапвали само по 30 гр. орехи, бадеми и лешници всеки ден, а доброволците от третата група били инструктирани как да намалят вредните мазнини от диетата си. В края на тестовете най-голямо подобрение показали доброволците от първата група. „Любопитно е, че след средиземноморската диета рискът от сърдечни проблеми при жените намалявал с 16 %, а при мъжете едва с 8%”, допълва д-р Мартинес-Гонсалес.
За здраво сърце Ревита Ви препоръчва
Ленено масло, 474 ml супер лигнан
Ситринол и фитостероли, 255 мg
Бразилски женшен (корен), 500 mg
Хлорела (микроводорасли), 410 mg
Холин-инозитол (витамин B4-B8),