Фруктозата повишава кръвното наляганеКонсумацията на храни и напитки подсладени с фруктоза може драстично да увеличи кръвното налягане. Твърдението е на американски учени от Медицинския университет на Колорадо (САЩ). „Установихме, че ако в диетата ви присъстват много сладки храни, опасността за сърцето е голяма. Кръвното налягане скача драстично”, казва главният изследовател д-р Майкъл Хонкъл. „Решението е просто – ограничете сладкото и кръвното ви ще се нормализира”. Високото кръвно налягане е сред основните предпоставки за инсулт, инфаркт, дори диабет. Вече в редица държави от Западна Европа и Америка се налага тежък данък върху безалкохолните напитки. Това е част от стратегията на правителствата за борба със сърдечносъдовите проблеми и затлъстяването.
Фруктозата се използва в индустрията за подсладяване на газирани напитки, тестени изделия, различни преработени храни. „Веднъж попаднала в организма тя предизвиква процеси, които водят до повишаване на кръвното”, предупреждава д-р Хонкъл.
В проучването на експертите са взели участие 4 528 здрави възрастни над 18 години. Преди началото на изследванията доброволците били подложени на редица тестове включително измерване на кръвното налягане, холестерола, кръвната захар и др. Участниците трябвало да записват подробно какво консумират всеки ден. Оказало се, че хората, които пият по 2 или повече безалкохолни са изложени на 28% по-голям риск от високо кръвно.  „Намалете приема на сладки напитки или открийте начин да замествате фруктозата в храната. Това ще ви предпази от високо кръвно”, съветва специалистът.

Ревита Ви препоръчва

Стевия 40.5 mg, естествен подсладител

Джинджифил (корен), 550 mg

Чесън (луковица), 580 mg

Чесън & магданоз, 545 mg

Гарлицин, 350 mg

Гарлицин HC, 400 mg

Гарлицин имун съпорт, 400 mg

Здраво сърце, 600 mg

Здраво сърце плюс, 1000 mg

Ситринол, 150 mg

Ситринол и фитостероли, 255 мg

Канела, 400 mg

Келп (кафяви водорасли), 660 mg

Здраво сърце, 600 mg

Здраво сърце плюс, 1000 mg

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart