Search
Филтрирай по...

Карвакол

Има много растения, в чието наименование се включва думата „риган“, като някои от тях наистина притежават по-скоро ценни вкусови качества. Но видът риган с доказани лечебни свойства е Origanum vulgare. Той расте в планините на Балканския полуостров и в Хималаите.

При най-новите проучвания е установено, че маслото от риган има мощни лечебни качества – ефикасен е срещу ферменти, паразити и различни резистентни към антибиотици организми. Той е със силно противовъзпалително и антиоксидантно действие, като може да намали риска от някои дегенеративни заболявания. Безопасността и ефикасността на маслото от риган са доказани от употребата му като лечебна билка вече хиляди години. Днес съвременната наука утвърждава  маслото от риган като важна за здравето хранителна добавка.

 Как работи? Антибактериалното действие на маслото от риган се дължи на способността му да прониква през клетъчните мембрани и да нарушава тяхната цялост. Изследвания са показали, че когато бактериалните клетки влизат в контакт с маслото от риган или една от неговите активни съставки – карвакрол или тимол,  флуидите изтичат от бактериите. Средата във вътрешността на бактериите става по-кисела, като се нарушават метаболизмът и размножаването им. Това се потвърждава от микроскопски изследвания, които показват, че при излагане на действието на масло от риган, клетъчната мембрана на бактериите се уврежда.

 Чисто, натурално, органично! Риган оргáник масло на канадската компания Natural Factors се извлича от див средиземноморски риган от вида Origanum vulgare. Карвакролът е преобладаващият фенол и най-важният компонент на дивия риган. В маслото от този вид риган той е 80%.  Риган оргáник масло на Natural Factors гарантирано съдържа 80% карвакрол. Маслото се извлича от ръчно подбрани листа с лека парна дестилация, като се гарантира, че маслото не съдържа химикали. Изследванията показват, че температурата на парата не намалява ефективността на риган масло.

Маслото от риган е твърде силно, за да се ползва в чист вид, затова се смесва със зехтин в съотношение 1:4, което е идеално за усвояване на маслото от риган от организма. Използването на студено пресовани органик зехтин гарантира, че продуктът е 100% органичен и не съдържа химически замърсители.

Ето какви са полезните действия на маслото от риган, доказани с проучвания:

-антисептично

-антимикробно

-противогъбично

-противопаразитно

-противовъзпалително

-антиоксидантно

-антимутагенно и антиканцерогенно

-аналгетично

-имуностимулиращо

 Срещу микроби, гъбички и паразити! Напоследък все повече антибиотици губят ефективността си срещу  бактериални инфекции. За сметка на това научните изследвания показват, че маслото от риган има силно антимикробно действие и може да подсили имунната система. Много от активните съставки на маслото от риган, включително карвакрол и тимол, са фенолни съединения. Именно те са отговорни за способността на маслото от риган да потиска растежа или да убива вредните микроби в човешкия организъм. Проучвания показват, че това масло е ефикасно срещу ешерихия коли, салмонела, стафилококи и др.

Изследвания са установили, че маслото от риган може бъде ефективно срещу различни гъбички и дрожди, включително Candida albicans. Когато нещо пречи на имунната система да работи нормално, гъбичките и дрождите могат да се развиват безконтролно. Изследвания доказват, че маслото от риган потиска растежа им, като ефектът зависи от дозата.

Изследователи от Университета на Западна Англия наскоро установили, че маслото от риган  е ефикасно срещу свръхустойчиви щамове на микроорганизми, които се откриват в някои болници. Те изследвали действието на диворастящ в Хималаите риган – той се оказал по-ефикасен от 18 различни антибиотика. Той убива резистентните към метицилин стафилококи, дори разреден в съотношение 1000:1.

При клинично изпитване е установено, че когато човек приема 600 мг масло от риган дневно, ефектът е, че маслото елиминира напълно чревните паразити при повечето пациенти по време на шестседмичното прилагане на продукта.

 Силен противовъзпалителен ефект! Възпалението е нормална реакция на тялото като отговор на наранявания и инфекции. Но понякога това възпаление може да бъде  прекомерно или ненужно и дори да причини проблеми от типа на сърдечните заболявания и сезонните алергии.

Маслото от риган е богато на полифенола розмаринова киселина, която притежава доказан противовъзпалителен ефект. В клинично проучване пациенти със сезонни алергии приемали ежедневно розмаринова киселина или плацебо в продължение на 21 дни.

В сравнение с плацебо, при приемалите розмаринова киселина било отчетено значително подобрение на симптомите. Изследователите също така проучвали как работи розмариновата киселина. Те взели проби от носния секрет на пациенти и открили, че розмариновата киселина намалява броя на неутрофилите (белите кръвни клетки, които формират по-голямата част от възпалението) и еозинофили, друг вид бели кръвни клетки, които произвеждат вредни вещества, включително свободните радикали.

Този естествен противовъзпалителен ефект на активните съставки на маслото от риган обяснява използването му като лек срещу възпалителни заболявания като кашлица, астма, бронхит, ревматоиден артрит, диспепсия, дисменорея, акне, ухапвания от ансекоми, гангрени, заболявания на венците, зъбобол, псориазис, себорея, розацея и болки в мускулите.

Супер антиоксидант! Маслото от риган осигурява ефективна антиоксидантна защита срещу клетъчно увреждане, причинено от свободните радикали. Свободните радикали окисляват някои от молекулите, които съставляват клетките на организма. Това окисление е подобен на ръжда процес, който уврежда клетките. Свободните радикали са фактор при възпаления и дегенеративни заболявания, включително артрит, рак и сърдечно-съдови заболявания.

Маслото от риган съдържа мощни антиоксиданти като розмаринова киселина и кверцетин. При проучване от 2001 г. на различни лечебни билки е установено, че маслото от риган има капацитет за поглъщане на кислородните радикали (ORAC), четири пъти по-голям отколкото при боровинките, и над 12 пъти по-голям от този на портокалите и други плодове и зеленчуци. ORAC на ригана е по-висок дори и този на витамин E. Тестът за ORAC е един от стандартните методи за измерване на антиоксидантните свойства на храните. Колкото по-високи са стойностите на ORAC, толкова по-висока е концентрацията на антиоксиданти!

Лабораторните тестове показват, че антиоксидантните съединения в маслото от риган възпират окисляването на „лошия“ холестерол, който е основен причинител на сърдечни заболявания.

Има достатъчно проучвания, които откриват антимутагенен и антикарценогенен ефект от маслото от риган, затова се предполага, че то може да бъде полезно в профилактиката и лечението на рака.

 

 

Безопасност. Маслото от риган се понася добре. Възможни са стомашно-чревни разстройства, ако дозата се надвиши. При прекомерна употреба локално, може да се появи дразнене или обрив. Избягвайте контакт с очите – изплакнете незабавно, ако случайно масло попадне в окото.

 

 

Тази публикация има 4 коментари

 1. Здравейте, подходящо ли е за деца (7,5 год.)? И каква е препоръчителната доза. Мерси.

  1. Здравейте,
   Не се препоръчва при деца, тъй като все още няма достатъчно данни за безопасното му приложение при тях.

 2. Kak tochno se priema masloto ot rigan? Po 4 kapki v zehtin ili kokosovo maslo, na gladno ili ne, vednaj na den ili…?

  1. Здравейте,
   Риган 30 mg Органик масло се приема сутрин на гладно по 4 к.под езика или разтворени в малко вода. Продуктът съдържа Маслиново масло Органик. Разтваряте във вода, ако лигавицата на устата ви е по-чувствителна и усещането за парене е неприятно.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart