Search
Филтрирай по...

Коензим Q10 влияе на продължителността на живота

Коензим Q10Намалените нива на коензим Q10 са свързани с неблагоприятен неврологичен изход и повишен риск от смърт в резултат от сърдечен арест (спиране на сърцето).

Списание Реанимация публикува резултатите от изследване на учените от медицински център Beth Israel Deaconess в Бостън, САЩ, според което се наблюдава намалено ниво на коензим Q10 сред пациентите, починали в следствие на сърдечен арест. Това състояние настъпва, когато сърцето внезапно спре да бие, и води до неврологични увреждания или смърт.

Изследването е направено върху 23 пациента, прекарали сърдечен арест и 16 здрави души. Били сравнени проби на коензим Q10 в кръвната плазма и възпалителни маркери, взети 24 часа след връщането към нормално кръвообращение при пациентите със сърдечен арест. Неврологичната функция при оцелелите след сърдечен арест била оценена в болнични условия.

Стойностите на коензим Q10 при пациентите, прекарали сърдечен арест, са около два пъти по-ниски, отколкото при здравите хора. Оцелелите след сърдечен арест имали в кръвта си два пъти повече коензим Q10 от тези, които починали в болницата. Подобно се оказало и съотношението, когато се сравнили хората в добро неврологично състояние с тези в лошо неврологично състояние.

„Доколкото ни е известно това е първото изследване за плазмените нива на коензим Q10 при хората, прекарали сърдечен арест”, казват Майкъл Н.Кочи и неговите колеги. „Наличието на дисфункция в митохондриите след прекаран сърдечен арест е описвано и по-рано, но точните вещества и причините за дисфункцията не са съвсем известни. Възможността дефицитът на коензим Q10 да допринася за дисфункцията на митохондриите става все по-правдоподобна хипотеза.”

„Откритието ни, че коензим Q10 има ниски стойности в ранните етапи след сърдечен арест, увеличава възможността за потенциална терапевтична интервенция, тъй като коензим Q10 може да бъде приет допълнително и има добър ниско-рисков профил”, пишат авторите. „Откриването на способ, чрез който да се смекчат неврологичните увреждания след сърдечен арест е от жизнено важно значение и настоящото изследване може да даде важна информация за бъдещите насоки на проучване.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top