Аспержата е многогодишно тревисто растение. От коренището му се развиват вертикални издънки, които се използват като храна, но само при култивираните сортове. От древността е познато с диуретичните си свойства и пречистващото си действие.
С лечебна цел се използват корените и коренищата на растението. То съдържа аспарагозиди (вид гликозиди), инулин, аспарагин, фолиева киселина, витамин С. То има диуретично, съдоразширяващо и слабително действие.
Освен в кулинарията, аспержата намира приложение и в народната медицина за лечение на различни болести и състояния:
•· отоци;
•· задържане на течности;
•· хипертония;
•· камъни в бъбреците;
•· затруднено уриниране;
•· заболявания на черния дроб;
•· заболявания на простатата;
•· увеличава количеството на млякото при кърмачки.
Аспержите са много подходящи при диети за отслабване поради ниското си калорично съдържание.
Ревита Ви препоръчва: