Search
Филтрирай по...

В хармония с хормоните

В хармония с хормонитеБез съмнение нормалното ниво на хормоните на щитовидната жлеза е необходимо условие за хармоничното функциониране на организма. Хормоните на щитовидната жлеза оказват влияние върху обменните процеси, растежа и диференцирането на тъканите, стимулират синтеза на белтъчини и влияят върху половото развитие, менструалната функция и овулацията.

Нарушението на менструалния цикъл (или дисфункцията на яйчниците) може да е провокирано от различни фактори. Такова заболяване като острия цистит може да бъде косвено свързано с нарушенията на менструацията тогава, когато е симптом на някаква инфекция, включително инфекция, предадена по полов път (например хламидоза). В такива случаи често се развива паралелно възпаление на яйчниците и маточните тръби, което при някои жени се отразява върху регулярността на цикъла.

Все пак основната причина за дисфункцията на яйчниците (включително нередовната менструация) е нарушеният синтез на хормоните, които ги регулират. Често забавянето на менструацията се дължи на някаква стресова ситуация – промяна на климата, колебания в теглото и др. Нарушенията в менструалния цикъл могат да възникнат и на фона на заболявания на централната нервна система, при вродени дефекти на ензимите, участващи в хормоналния синтез, при възпалителни заболявания на органите на малкия таз и т.н.

При нарушения в менструацията, които се проявяват под формата на забавяне на цикъла, се препоръчват следните изследвания:

1. Преглед при специалист гинеколог-ендокринолог и анализ на индекса на телесната маса (ИТМ).

2. Ултразвуково изследване на органите на  малкия таз и анализ за определяне нивото на човешки хорионгонадотропин (ЧХГ) в кръвта за установяване на евентуална бременност.

3. Хормонални изследвания. В случай на наднормено тегло или безпричинно увеличаване на теглото освен стандартните изследвания се извършва анализ на нивото на адренокортикотропен хормонн (АКТХ), а също така се назначава глюкозотолерантен тест и диагностика на инсулинорезистентност (нарушено действие на хормона инсулин, което е една от причините за дисфункцията на яйчниците).

4. ЕЕГ (електроенцефалограма). По показания се провежда още магнитно-резонансна томография на главния мозък и надбъбречната жлеза, ултразвуково изследване на щитовидната жлеза, изследване на Кариотип и идентифициране на дефекти на ензимите, участващи в синтеза на хормоните.

Лечението се провежда в зависимост от установените нарушения. В някои случаи е достатъчно провеждане на витаминотерапия, прием на лекарствени средства, нормализиращи състоянието на структурите на главния мозък и седативна терапия. В други случаи е необходима корекция нивото на инсулин, спазване на специална диета, прием на препарати за понижаване на теглото, хормонална терапия и др.

Ревита Ви препоръчва:

Рейши, 190 mg

Сарсапарила (корен), 425 mg

Див ям/ Сладък картоф (корен), 425 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top