Search
Филтрирай по...

Кожните тумори: как да ги разпознаем?

Въпреки че непрекъснато слушаме за рисковете от прекомерно излагане на слънце, все още има много хора, които дори след като забележат подозрителни петна по кожата си не посещават кожен лекар.

Лунички, бенки, родилни  и пигментни петна – всеки ги има по кожата си и с течение на възрастта дори е възможно да се появят нови. Не са кой знае колко естетични, но не заплашват здравето и живота. В кои случаи обаче трябва да бъдем особено внимателни и задължително да се обърнем към дерматолог? Най-сигурно е да правим това при всяка новопоявила  се видима промяна по кожата. Всеки такъв случай е един добър повод за профилактичен преглед.

Най-рисковите зони: лицето, шията, ръцете.

Най-честите тревожни признаци са каквито и да било изменения в цвета и формата на вече съществуващи петна по кожата. Постоянно уголемяващи се петна, които често променят своята форма, големина, цвят,  оформящи се като израстъци върху кожата, могат да бъдат меланом. Най-застрашените места са лицето, шията и ръцете, тъй като те най-често биват директно излагани на слънце.

Как се прави прегледа?

Всяко съмнително петно се изследва на първо място по най-простия начин – с поглед. След това подозрителните петна се преглеждат с ръчен или дигитален дерматоскоп – това е медицински уред, който различава доброкачествените новообразувания от злокачествените, обикновените пигментни находки от по-опасните такива. С помощта на тези апарати лекарите по-лесно и точно преценяват кои образувания да отстранят превантивно. Ако има случай на пациент с подозрения за меланом, трябва да се свика специална тричленна комисия от лекари – кожен специалист, пластичен хирург и онколог.

Лечение на кожните тумори

Най-честата терапия е хирургическата намеса. Меланомът винаги се отстранява по този начин. Ако бъде хванат в ранен стадий, след хирургическата интервенция пациентът е излекуван. Но за съжаление нещата не винаги са толкова прости – значение има какъв точно тип е туморът, неговата големина, разположение, възрастта на пациента, както и общото му здравословно състояние. Други начини на лечение, в зависимост от спецификата на тумора са специално облъчване, дълбоко замразяване (изгаряне) с азот или въглеродна киселина, при някои случаи  и директно третиране с различни кремове.

Контролните прегледи

След операция на меланом е задължително пациентите да останат под наблюдение и редовни прегледи. Честотата на контролните прегледи зависи от всеки конкретен случай и е свързана с множество фактори. Проследява се и генетичната предразположеност – чести случаи на меланом в рода, голям брой пигментни  петна по тялото. В първите години след хирургическата интервенция контролните прегледи трябва да бъдат по-чести, за да се хване навреме евентуален рецидив или поява на нови тумори. Следи се внимателно раната, останала след операцията, лимфните възли и цялостното състояние на кожата около нея.

Как изглеждат доброкачествените тумори?

Доброкачествените тумори се срещат много често – появяват се при почти всички хора. С течение на годините постепенно нарастват като размер, но не носят опасност. Растат на мястото, където са се появили, с тенденция да притискат околните тъкани, но без да се срастват с тях и да ги унищожават. Тъй като не изчезват сами, ако пациентът желае да бъдат отстранени, това става хирургически – чрез изрязване или с лазерно отстраняване. Доброкачествените тумори се третират топлинно – или с висока, или с ниска температура.

Опасностите…

Случва се обаче върху кожата да се появят и злокачествени тумори. Те растат много бързо, агресивно, проникват в съседни тъкани и ги унищожават т.е. метастазират. Способни са да проникнат през стените на кръвоносните съдове и по този начин метастазите да достигнат кръвоносната система, като чрез кръвта и лимфата започнат да се разпространяват, засягайки лимфните възли и други важни органи. Много често водят до смърт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top