Search
Филтрирай по...

Слънчев и топлинен удар – опасностите на лятото

Слънчевият удар представлява остро болезнено състояние, което възниква при прегряване на главата, причинено от преки слънчеви лъчи: кръвоносните съдове в мозъка се разширяват, а притокът на кръв към него се увеличава значително. Възможно е разкъсване на малките кръвоносни съдове, което може да предизвика нарушения в централната и периферната нервна система.Основни причини за слънчев удар са слънцето, горещото безветрено време, преяждането и консумацията на алкохол на плажа. Характерните симптоми включват зачервено лице, силно главоболие и световъртеж, след което се наблюдава – „причерняване” пред очите, гадене и в някои случаи повръщане, кръвотечение от носа и влошаване на зрението. Ако не се окаже първа помощ са възможни загуба на съзнание, пристъпи на задух и ускоряване на пулса. Слънчевият удар често е придружен от изгаряне на кожата: зачервяване, образуване на мехури и др.

Топлинният удар представлява внезапно възникващо болезнено състояние, предизвикано от прегряване на тялото. В резултат се наблюдава усилване на процесите на топлообразуване и отслабване на топлоотдаването на организма, което води до нарушения на жизнените му функции.

Прегряването на тялото може да бъде провокирано от всеки фактор, който нарушава потоотделянето или затруднява изпарението на потта: висока температура и влажност на въздуха, тежка физическа работа с дрехи от кожена или синтетична материя, претоварване, обезводняване на организма и преяждане в горещо време. За разлика от слънчевия удар, при топлинния слънцето не е задължително условие. При прегряване се наблюдава обща слабост, сънливост, главоболие, световъртеж. След това се появяват зачервяване на лицето, повишаване на температурата (в някои случаи до 40°C) и диспепсични явления – повръщане и стомашни разстройства.

Ако причините, предизвикали прегряване не бъдат своевременно отстранени са възможни също така халюцинации, загуба на съзнание, повишаване на потоотделянето, нарушения на сърдечната дейност, ускоряване или отслабване на пулса и др.

При съмнения за появата на топлинен или слънчев удар трябва да се вземат следните мерки:

  • Незабавно да се извика Бърза Помощ.
  • Пострадалият, да бъде преместен на свеж въздух, на сянка или в прохладно, добре проветрено помещение, където да бъде поставен по гръб (най-добре гол до кръста).
  • Върху главата да се сложи студен компрес, а тялото да се покрие с мокър чаршаф.
  • Препоръчва се приема на големи количества вода.
  • При спряло дишане и липса на пулс – да се направи изкуствено дишане и външен сърдечен масаж.

Застрашени от възникване на слънчев и топлинен удар са децата и хората на преклонна възраст, а също така страдащите от затлъстяване, сърдечносъдови и ендокринни заболявания, както и хората злоупотребяващи с алкохол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top