Апитерапия: полезните свойства на меда - Revita.bg

Апитерапия: полезните свойства на меда

Апитерапия (от лат. Apis – пчела) – наука, изучаваща влиянието на пчелните продукти върху здравето на човека.

В продължение на векове пчелите са изпълнявали ролята на природни фармацевти, а пчелните продукти са избавяли хората от различни видове заболявания. И до днес лечението с пчелни продукти се ползва със заслужена популярност. То включва консумацията на мед, пчелно млечице, прополис, цветен прашец и др.

Нека разгледаме техните достойнства:

  • Мед

Една чаена лъжица мед съдържа приблизително 35 ккал. Същото количество се съдържа и в една лъжица захар. За разлика от захарта обаче, медът съдържа полезни за организма витамини, минерали и аминокиселини, а също така различни микроелементи като натрий, калций, магнезий, калий, желязо, манган, мед и фосфор. Медът е отлично средство за борба с настинките, той се усвоява бързо от организма, възстановява нервната система, регулира сърдечната функция и храносмилателната система, помага при екземи, ерозии и варикозно разширени вени и стимулира усвояването на калций от организма.

  • Пчелно млечице

Пчелното млечице е биологично активно вещество с мощно противовирусно и антибактериално действие. Действа благотворно на нервната и ендокринната системи, нормализира състава на кръвта, намалява артериалното налягане и регулира производството на адреналин, което го превръща в незаменимо средство за борба с безсънието и чувството на тревожност.

  • Прополис

Прополисът притежава силно антибактериално и антибиотично действие. Използва се при заболявания на горните дихателни пътища, ангина, възпаления на носната лигавица, хроничен синузит и хрема и въздейства благоприятно на сърдечносъдовата система, като понижава артериалното налягане и регулира нивото на холестерол в кръвта.

  • Цветен прашец

Цветният прашец подобрява работата на храносмилателния тракт, повишава нивото на червените и белите кръвни телца, въздейства положително на нервната и когнитивната системи и съдържа големи количества селен, забавящ стареенето на клетките в организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...