Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Веществата, които притежават горчив вкус, отпускат гладката мускулатура на горните дихателни пътища и така възпрепятстват астматичните пристъпи, съобщава Science Daily. До този извод са стигнали учени от медицинското училище към университета на Масачузетс, чието изследване е публикувано в сп. PLOS Biology. При пристъп на бронхиална астма пропускателната способност на бронхите намалява, заради свиването на клетките на гладката мускулатура на горните дихателни пътища. Появява се задух, чувство на тежест в гърдите и кашлица. При продължителен пристъп може да възникне и опасност за живота.

За премахване на астматичния пристъп се използват бронхолитици –  препарати, разслабващи гладката мускулатура на дихателните пътища. Както са установили физиолозите и микробиолозите, същата работа като бронхолитиците вършат и всички вещества с горчив вкус. Механизмът е следният: Притокът на йони на калция в клетките на гладката мускулатура предизвиква астматичен пристъп. Когато разположените на повърхността на клетките на гладката мускулатура протеини-рецептори на горчивия вкус се свързват с горчивото вещество, те сякаш се разпадат на две части. Едната от тях – G-бета-гама димер затваря калциевите канали в клетъчната мембрана. След това клетката може да нормализира калциевите йони и да релаксира .

Вашият коментар

Център за поверителност

    Necessary

    Advertising

    Analytics

    Other

    ×

    Cart