Транскиселините, които се съдържат в маргарина, повреждат кръвоносните съдове и повишават риска от сърдечни и онкологични заболявания. Маргаринът стимулира и натрупването на наднормено тегло. „Смятам, че това е един от най-лошите хранителни продукти.”, заявава Кох.
В черния списък са и консервираните домати, доматен сок или пюре в метални консервени кутии. Сами по себе си доматите са много полезни за здравето, но съхранението им в метални опаковки вдига рязко нивото на опасните бисфеноли, към които трябва да се отнасяме с повишено внимание. Много изследвания досега са открили зависимост между Бисфенол А и заболявания на сърцето, черния дроб, диабет, неправилно развитие на мозъка и хормоналната система при децата.
Вредни са и обработените месни продукти :
- колбаси
- кренвирши
- бекон.
Те съдържат много хормони и нитрати.
Опасни са и високорафинираните растителни масла. Пуканките, приготвени в микровълнова печка, съдържат токсични вещества и канцерогени. Вредни са и картофите, произведени с използването на пестициди.
В списъка са, разбира се, готварската сол и изкуствените подсладители.