Списъкът с витамини, които кивито съдържа е дълъг. Тук ще изброим най-важните от тях.
Витамин C. Съдържанието на витамин C в кивито достига до 92.7 мг на 100 гр. Това е близо два пъти повече витамин C, отколкото се съдържа в портокала или грейпфрута. Въпреки че кивито губи част от своя витаминен състав по време на транспортиране и съхранение, тези загуби са незначителни. Причината за това се крие в специфичната киселинност на плода, която осигурява максимално запазване на витамините.
Витамин Е. В големи количества витамин E се среща основно във висококалоричните продукти, такива като ядките и семената. Плодовете на кивито също са богати на този витамин и са нискокалорични.
Витамин В9 (фолиева киселина). Не са много продуктите, които се отличават с високо съдържание на фолиева киселина. Източници на витамин B9 са зелените листни зеленчуци, някои видове плодове и черният дроб. Но дори там съдържанието на витамин B9 е сравнително ниско. Да се сравнява с кивито по съдържание на фолиева киселина може единствено броколито, което е най-богатия източник на този витамин сред растителната храна.
Витамин B6 (пиридоксин). Кивито съдържа около 4% от необходимата дневна норма витамин B6, което го превръща в един от малкото продукти, богати на този витамин. От витамин B6 се нуждае всеки отделен човек, но особено висока необходимост от него имат децата, хората в напреднала възраст, бременните жени и кърмещите майки.
Витамини в кивито
Витамини | Съдържание мг/ 100 гр. |
С-аскорбинова киселина | 92.7 |
Е-токоферол | 1.12 |
А-ретинол | 0.026 |
B1-тиамин | 0.027 |
B2-рибофлавин | 0.025 |
B3-ниацин | 0.340 |
B6-пиридоксин | 0.630 |
B9-фолиева киселина | 0.250 |
Важно е да се отбележи, че кивито съдържа витамини С, Е и А в оптимални пропорции, които им осигуряват по-силно изразени антиоксидантни свойства.
Плодовете на кивито съдържат и известно количество витамин A, никотинова и пантотенова киселина.