Search
Филтрирай по...

Витамините в кивито

Витамините в кивитоПлодовете на кивито се отличават с уникален състав от витамини. В това число влизат витамини, които почти не се съдържат в останалите плодове. Кивито е достъпно по всяко време на годината, което го превръща в ценен източник на хранителни вещества, особено през зимата и ранната пролет, когато организмът страда от техния недостиг.

Списъкът с витамини, които кивито съдържа е дълъг. Тук ще изброим най-важните от тях.

Витамин C. Съдържанието на витамин C в кивито достига до 92.7 мг на 100 гр. Това е близо два пъти повече витамин C, отколкото се съдържа в портокала или грейпфрута. Въпреки че кивито губи част от своя витаминен състав по време на транспортиране и съхранение, тези загуби са незначителни. Причината за това се крие в специфичната киселинност на плода, която осигурява максимално запазване на витамините.

Витамин Е. В големи количества витамин E се среща основно във висококалоричните продукти, такива като ядките и семената. Плодовете на кивито също са богати на този витамин и са нискокалорични.

Витамин В9 (фолиева киселина). Не са много продуктите, които се отличават с високо съдържание на фолиева киселина. Източници на витамин B9 са зелените листни зеленчуци, някои видове плодове и черният дроб. Но дори там съдържанието на витамин B9 е сравнително ниско. Да се сравнява с кивито по съдържание на фолиева киселина може единствено броколито, което е най-богатия източник на този витамин сред растителната храна.

Витамин B6 (пиридоксин). Кивито съдържа около 4% от необходимата дневна норма витамин B6, което го превръща в един от малкото продукти, богати на този витамин. От витамин B6 се нуждае всеки отделен човек, но особено висока необходимост от него имат децата, хората в напреднала възраст, бременните жени и кърмещите майки.

Витамини в кивито

Витамини Съдържание
мг/ 100 гр.
С-аскорбинова киселина 92.7
Е-токоферол 1.12
А-ретинол 0.026
B1-тиамин 0.027
B2-рибофлавин 0.025
B3-ниацин 0.340
B6-пиридоксин 0.630
B9-фолиева киселина 0.250

Важно е да се отбележи, че кивито съдържа витамини С, Е и А в оптимални пропорции, които им осигуряват по-силно изразени антиоксидантни свойства.

Плодовете на кивито съдържат и известно количество витамин A, никотинова и пантотенова киселина.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top