Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Антидепресантите крият риск от инсултКанадски учени от Западния университет са обобщили резултатите от най-новите клиничните изследвания, целящи установяването на възможна връзка между приема на антидепресанти и риска от инсулт. В обхвата са влезли 16 научни труда с данните за над 500 хиляди пациенти. Канадските учени са установили, че хората, приемащи селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, които в наши дни се смятат за най-разпространените антидепресанти, имат с 50% по-голям риск от вътрешночерепен кръвоизлив и с 40% по-висок риск от мозъчен кръвоизлив.

Учените отбелязват, че младите хора не би трябвало да се въздържат от приема на антидепресанти, предписани от специалист. Във възрастовите групи до 50 – 60 години инсултите не са чак толкова често явление – обикновено 24 – 25 случая на 100 000.
Но възрастните хора би следвало да се отнасят с повишено внимание и да се въздържат от приема на антидепресанти. Те биха могли да потърсят природни алтернативи. Учените препоръчват лекуващите лекари да се въздържат да предписват антидепресанти на хората, които са прекарали инсулт или имат повишен риск от проблеми със сърдечносъдовата система, пише Newswise.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart