Search
Филтрирай по...

Витамин E: чудодейното хапче


Ако нещо може да се доближи до вълшебното хапче, това е витамин Е. Мощният антиоксидант витамин Е има много приложения. Той укрепва клетъчните мембрани и съединителната тъкан, помага за формирането на червените кръвни телца и допринася за нормалното кръвосъсирване. Въпреки, че храните като пшеничен зародиш, растително масло, ядки и семена съдържат витамин Е, те не са достатъчни за набавяне на необходимото му количество. Ето защо е препоръчително приемането на витамин Е под формата на хранителни добавки.Здравните ползи от витамин Е

По-добро зрение: С напредването на възрастта, ние ставаме по-податливи към развитие на катаракта. Катарактата е потъмняване на лещата на окото, което блокира постъпването на светлината към ретината и замъглява зрението. Доказано е, че витамин Е, заедно с други антиоксиданти предотвратява развитието на катаракта.

Красива кожа: Витамин Е ни помага да имаме по-красива и здрава кожа. Той забавя процеса на стареене, като редуцира вредите, нанесени от слънцето, а в комбинация с витамин А, може да предотврати развитието на базалноклетъчен карцином – най-често срещаният вид рак на кожата.

Здраво сърце: Като силен антиоксидант, витамин Е забавя окислението на липопротеините с ниска плътност (познати още като „лош” холестерол), които се натрупват по стените на артериите и по този начин понижава риска от сърдечносъдови заболявания.

Облекчаване на ПМС: Така нареченият предменструален синдром причинява на жените по целия свят редица неприятни усещания, като болка в корема, умора, напрежение и промени в настроението. Добавките с витамин Е, калций, витамин B6 и магнезий облекчават симптомите на ПМС, с които повечето жени се сблъскват всеки месец.

Намаляване на мускулните болки: Благодарение на силните си антиоксидантни свойства, витамин E облекчава мускулните болки и болките, причинени от натоварена тренировка. Храните, богати на витамин Е са изключително полезни за хора, които не са в добра физическа форма, или не спортуват редовно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top