Search
Филтрирай по...

Генетичен анализ подбира лекарствата

Канадски лекари за първи път в света използваха генетичен анализ при избора на лекарства непосредствено по време на лечението на пациентите, съобщава нealthday.com. Ефикасността на методики е оценена от група специалисти под ръководството на  Дерек Соу) от Университета в Отава. Отчетът за работата им е публикуван в сп. The Lancet.

В изследването са участвали 200 пациенти. Не всички тях им била направена пластика на коронарни артерии във връзка със стабилна стенокардия или остър коронарен синдром. На половината от  доброволците била предписана стандартната следоперационна терапия – 75 мг клопидогрел ежедневно.

Другите пациенти преминали експресен анализ, който трябвало да установи различни варианти на гена CYP2C19. В една от разновидностите си – CYP2C19*2, генът не изпълнява своята функция.  За пациентите носители на този вариант клопидогрелът е неефикасен.

В резултат на генетичния скрининг CYP2C19*2 бил отрит при 23 участника. На тях им било предписано друго лекарство за профилактика образуването на тромби – прасугрел. Активността на тромбоцитите при тези пациенти също се нормализирала, което показало, че смяната на леарствата е била правилна. Проведено е и контролно изследване с аналогични резултати. Д-р Соу е отбелязал, че благодарение на генетичния анализ кардиолозите са могли да определят ефикасна тактика за лечението на пациентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top