Search
Филтрирай по...

Гроздовото семе подпомага борбата с рака на дебелото черво

онкологични заболявания, ракИзследване на университета в Аделаида, САЩ, показва за пръв път, че гроздовите семки може да подпомогнат ефективността на химиотерапията за унищожаване на раковите клетки в дебелото черво и да намалят страничните ефекти от химиотерапията.

Учените твърдят, че комбинирането на екстракт от гроздово семе с химиотерапия има огромен потенциал като нов метод за лечение на рак на дебелото черво. Екстрактът едновременно намалява увреждането на червата, причинено от химиотерапията и увеличава нейните полезни ефекти.

Доктор Ейми Чеа, един от изследователите в екипа, казва, че има все по-солидни доказателства за антиоксидантното действие на съдържащите се в гроздето танини и полифеноли  като противовъзпалително и антираково средство. „Това е първото изследване, което показва, че гроздовото семе може да подпомогне действието на едно от основните химиотерапевтични лекарства върху ракови клетки на дебелото черво. При лабораторните изследвания оралният прием на гроздово семе значително намалява възпалението и увреждането на тъканите в тънките черва вследствие от химиотерапията и няма вредно въздействие върху здравите клетки. За разлика от химиотерапията гроздовото семе действа избирателно – въздейства върху раковите клетки и не засяга здравите клетки.“

За експеримента учените са използвали като източник на гроздово семе отпадъчен продукт от винопроизводството. Танините, извлечени от гроздовото семе, били изсушени чрез замразяване и направени на прахче. Екстрактът бил изпробван в лабораторни условия като се използвали ракови клетки отгледани в посявка.

Изследването показва, че екстрактът от гроздово семе:

  • Няма странични ефекти върху доброто здраве на червата при концентрации до 1000 мг/кг
  • Значително намалява увреждането на червата в сравнение с химиотерапията
  • Намалява възпалението в резултат от химиотерапията до 55%
  • Повишава химиотерапевтичния ефект на инхибиране растежа на ракови клетки в дебелото черво в посевките до 26%

„Нашите експериментални изследвания показват, че екстрактът от гроздово семе намалява възпалението вследствие от химиотерапията и помага за предпазване на здравите клетки в храносмилателния тракт.“, казва д-р Чеа. „Притесненията ни, че екстрактът от гроздово семе може да намали ефекта от химиотерапията не се оправдаха, тъй като той не само подпомага химиотерапията, но се оказва и много по-мощен при едни и същи концентрации.“

Гроздовото семе показва огромен потенциал като противовъзпалително средство за различни заболявания на дебелото черво и дори като средство за лечение на рак. Тези първи изследвания са проведени върху посевки в лабораторни условия. Тепърва предстои да се инвестират средства за по-подробни изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top