Search
Филтрирай по...

Опасни ли са мобилните телефони?

Опасни ли са мобилните телефони?Използването на мобилни телефони повишава риска от развитието на мозъчен тумор. Ето защо потребителите трябва да намалят разговорите до минимум. Дали това обаче е така и има ли категорични доказателства? Експерти от Световната здравна организация (СЗО) са се наели със задачата да проучат въпроса и да установят категорично има ли опасност от телефоните или не. Те са създали работна група от 31 учени от 14 страни, която ще отговаря пред Международната агенция за изследване на рака (IARC). Изследователите ще прегледат всички научни доказателства и ще установят дали наистина мобилните телефони вредят на здравето. Ако отговорът е “Да”, СЗО трябва да преразгледа своето становище и да даде препоръки как да се използват телефоните.
Учените обаче са категорични, че е необходимо по-продължително и задълбочено изследване, за да се даде окончателен отговор. Предишната позиция на СЗО беше, че мобилните телефони не предизвикват рак. “Необходимо е обаче да направим по-задълбочени изследвания, защото има някои доказателства между продължителността на разговорите и някои видове рак на мозъка. Те не трябва да се пренебрегват”, казва Джонатан Самет от IARC.
Използването на мобилни телефони е нараснала изключително през последните години. Статистиката сочи, че над 5 милиарда телефони са в употреба. Те се използват както за разговори, така и за сърфиране в Интернет. “Потребителите могат да решат проблема само като използват слушалки или прилагат някои лесни трикове”, казват от IARC.
Без съмнение производителите и продавачите на мобилни телефони омаловажават възможността продуктът им да е канцерогенен. Според някои от тях не може да се твърди категорично за връзката между телефоните и рака.
Все пак от IARC са на мнение, че е необходимо проучване, за да може СЗО да излезе с категорично становище по този въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top