Search
Филтрирай по...

8 правила за блестяща усмивка

Правила за красива усмивка1. Избор на четка

Белотата и здравето на зъбите започват с хубавата четка за зъби. Ако нямате проблеми със зъбите и венците, използвайте по-твърда четка. Ако зъбите ви са чувствителни, а венците кървят, по-добре изберете четка с мек косъм.

При всички случаи, най-добре е да се използват четки с малка глава и дълга, леко извита дръжка. Тази четка ще отстрани ефективно зъбната плака и ще достигне до труднодостъпните места. Най-подходящи са четките, изработени от натурални материали.

2. Правилото за трите минути

Миенето на зъбите има своите правила. Извършвайки тази процедура, не бързайте! Натискайте леко и внимателно почиствайте зъбите, като започнете от венците. Зъбите не трябва да се мият повече от три минути. Продължителното търкане няма да ги почисти по-добре, а ще доведе до травмиране на емайла и венците.

Помнете, че четката за зъби отстранява само 60% от плаката! Останалата част от нея може да почисти само конецът за зъби. Използвайте конеца преди четката, така ще облекчите задачата на пастата за зъби, а нейните лечебните компоненти ще действат още  по-интензивно.

3. Вода за уста

Водата за уста не е излишен разход на средства – дори не се съмнявайте в това. Както твърдят стоматолозите, водата за уста действа по няколко направления – освежава дъха, защитава устната кухина от бактерии, прави зъбната плака по-мека и лесна за отстраняване.

Съществуват и така наречените лечебно-профилактични средства за устната кухина – противовъзпалителни водички и освежители за уста, чието регулярно използване понижава чувствителността на зъбите и укрепва венците.

4. Избелващи средства

Освен обикновена паста за зъби е добре да използвате и паста с избелващ ефект. Благодарение на специалните компоненти, избелващите пасти отстраняват ефективно зъбната плака и правят зъбите по-бели.

Когато избирате избелваща паста, изучете добре нейните характеристики. Ако в състава й влиза силен окислител като водороден прекис, хубаво е да знаете, че неговото съдържание не трябва да превишава допустимата норма от 0,1%. В противен случай избелващата паста може да увреди вашия зъбен емайл.

Пастите с избелващ ефект трябва да се използват не по-често от 2 пъти седмично. Те са противопоказни на бременните жени, децата и тийнейджърите, а също така на хората с чувствителен емайл, оголени корени на зъбите и възпаление на венците.

5. Ту горещо, ту студено

Рязката смяна на температурата вреди на зъбния емайл. Внимавайте с прекалено горещите напитки (чай, кафе и др.), а също така с охлаждащите напитки с лед. Старайте се да приемате течности със стайна температура и ги консумирайте на малки глътки.

6. Полезни продукти

За да бъдат зъбите ви по-здрави трябва да приемате минерални вещества. Заложете на млякото и млечните продукти, които съдържат калций, необходим за зъбната здравина и плътност. Друго ефективно средство за укрепване на зъбите е флуорът. Той се съдържа в големи количества в зърнените каши, рибата, бананите и чая. За профилактика на кариеси и пародонтоза пък помагат стафидите.

7. Гимнастика за зъби

Да се сдобиете с „холивудска усмивка” ще ви помогне китайската гимнастика за зъби. Плакнете устната си кухина всяка сутрин в продължение на 3 минути с преварена, предварително охладена вода. Тази лесна и бърза процедура ефективно укрепва зъбите, стимулира процеса на слюноотделяне и тонизира мускулатурата на лицето.

Освен, че е отлична гимнастика за устната кухина, плакненето с преварена вода е необходима хигиенна процедура. Тя ще ви помогне да поддържате зъбите си по-чисти и ще ви предпази от кариеси и заболявания на венците.

8. Преглед при стоматолог

Профилактичните прегледи при стоматолог трябва да се провеждат 2 пъти в годината. Но не се ограничавайте само с тях. Правете професионално почистване на зъбите веднъж на всеки 6-8 месеца. Такива периодични процедури за профилактика ще ви предпазят от скъпоструващо и болезнено лечение в последствие.

Ревита Ви препоръчва:

Калций § магнезий, 250 mg

Калций, магнезий и цинк, 255 mg

Калций § магнезий § витамин D, 250 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top